Karikák hordozáshoz

A bejegyzés frissítve: 2017. április 25.

A poszt frissítésének oka, hogy a piacon változások történtek, ezért egy kicsit átírtam. Az eredeti szöveget normál, a hozzáírt tartalmat dőlt betűvel olvashatjátok.

Nagyon sokan kérdezik tőlem, hogy honnan lehet beszerezni őket, mennyibe kerülnek, melyik a jobb, szóval íme egy hiánypótló poszt 🙂

DSC_1039

A karikák eredetileg a karikás kendők alkatrészeként lettek kitalálva, de mivel bárki számára elérhetőek és hozzáférhetőek, mára már kötésekhez is használják a hordozós anyukák. Összehasonlító poszt következik, három márkát fogok vizsgálni. Ebből az első kettő itthon a legnépszerűbb, a harmadikat csak azért veszem bele, mert most érkezett és érdekes lehet a továbbiakban az olcsósága miatt, lehet, hogy tömegesen is felbukkan.

DSC_1026

német, régi-magyar, amerikai

Ami közös a karikákban, hogy alumíniumból készülnek, általában eloxáltak (tehát nem festettek, hanem egy kémiai eljárással vannak színezve), forrasztási nyom nem található rajtuk, mivel nem ezzel a módszerrel készülnek. Ezen kívül a keresztmetszetük is kör alakú, tehát ha elvágnánk a karikát egy ponton, szabályos kört kéne látnunk. FONTOS: A piacon egy csomó olyan karika is kapható, ami ennek nem felel meg, mégis kendőbe való karikaként vagy már kész karikás kendőben árulják. Ezeket ne vegyük meg, csakis kizárólag a fent kiemelt feltételeknek megfelelőeket. Minden más részletkérdés, például hogy fényesek vagy mattak, színesek vagy szürkék, kicsik vagy nagyok. (Ha mégis ilyen karikást vennénk, jó tudni, hogy át lehet őket varratni 😉 )

A fenti paraméterek nem véletlenek, ugyanis csak így biztonságosak a hordozás szempontjából, valamit így nem sértik fel, vagy koptatják a kendőanyagot. Az eloxálás több szempontból is jó, nem pereg le a festék idővel, így nem bántja a kendőt és a baba számára is biztonságos, még ha rágcsálná is a karikát. A jó minőségű karikák tanúsítvánnyal rendelkeznek, hogy nem tartalmaznak mérgező anyagokat vagy nehézfémet, tesztelik őket, hogy hány kiló után deformálódnak, majd szakad el az anyag.

Itthon két márka szokott elsőként felmerülni, ha valakinek karikára van szüksége, a SlingRings és a Babywea-ring, előbbi amerikai, utóbbi magyar gyártmány. Én most még hozzácsapok egy német (Fidella) forgalmazású karikát, de egyébként még kapható itthon a teljesség igénye nélkül: Keppeke, Didymos, kínai, orosz, utóbbiak külföldi közös rendelésből származók. A beszerzést tekintve majdnem mindenhol előbb meg kell rendelnünk a karikákat a forgalmazótól/eladótól, majd személyesen vagy postán tudjuk átvenni. Egy kivételről tudok, ha S.O.S gyorsasággal karikára van szükségünk, és budapestiek vagyunk, akkor a Hordozóházban kapni, itt Didymos karikákat árulnak, elég sok szín van készleten és több méret is, darabra lehet venni, 1200 Ft.

Amit nagyon sokan szeretnek és sokan csak és kizárólag ezzel vállalnak varrást, az a SlingRings. A weboldalukon megtalálható minden infó, tanúsítvány, a színek, stb. Ami a fontos, hogy három méretben létezik, S, M és L. Mivel amerikai cég, nem metrikus rendszerben számolnak, ez sokaknak gondot okoz a rendelésnél, szóval itt egy kis segítség:

S: külső átmérő: 6,35 cm ; belső átmérő: 5,08 cm

M: külső átmérő: 7,62 cm ; belső átmérő: 6,35 cm

L: külső átmérő: 8,89 cm ; belső átmérő: 7,62 cm

DSC_1030

A három méret

12 színben kapható, 113 kilóig vannak tesztelve, úgyhogy garantáltan bírják a dedet a hordozós kor végéig 🙂 Egy kicsit vastagabbak, mint a magyar karikák. Többen is árulják itthon, akinél én mindig találtam eddig elérhetőt, az a Mint Borsó meg a Héja, nála az utolsó ismert áram 2100 Ft/pár, de tudtommal volt azóta emelés. Mivel Amerikából jönnek, az árukat befolyásolja a vám és az áfa, valamint a forint-dollár árfolyam. Közösen vagy egyénileg a gyártótól rendelni csak akkor érdemes, ha nagyon számít az a pár forint, egyébként nagyon sokat kell rá várni, majd utána még a vámkezelésre is. A magyar forgalmazóktól viszont gyorsan, postai úton hozzá lehet jutni.

DSC_1031

Ehhez képest a magyar Babywea-ring ennél olcsóbb, mivel itthon készülnek a karikák. Az elmúlt két évben itt történt egy nagyobb változás, ugyanis én még a régi fajta karikákról írtam: “Ezek a karikák a legvékonyabbak, de természetesen le vannak tesztelve, 90 kg-ig bírják a strapát. Nagy és közepes méretben kaphatóak, áruk 1350 ft/pár, szintén postán érkezik és webshop is van. Egy picit eltér az amcsitól a méretezés, az L-es például pár milliméterrel nagyobb átmérőjű. (A pontos méretek cm-ben megtalálhatóak a honlapon). Sok szín van és vegyesen is kérhető a pár. Saját tapasztalat, hogy nem mindig ugyanolyanok a színek, sárgából például háromféle árnyalatot is láttam már, mikor hogy sikerült az eloxálás”. Sajnos ezek a karikák nem bizonyultak sem időtállónak, sem biztonságosnak, ezért a forgalmazó beszüntette az árusításukat. Több gond is adódott velük, a legsúlyosabb a karikák anyagának nyúlása volt, előfordultak esetek, amikor a megnyúlt karika átcsúszott a másikon, ami igencsak balesetveszélyes, hiszen ilyenkor semmi sem tartja már a babát, csak az anyai reflexeknek hála nem történt baj. A régi karikákat a cég ingyen cseréli egyébként, amelyről friss tájékoztatást is adtak ki a web- illetve facebook oldalukon.

Felső sor: kínai(arany) Fidella(türkiz) középen amerikai(pink) alul régi deformálódott magyar(ezüst), új magyar (türkiz) Fogarasi Mónika fotója, az engedélyével teszem közzé

Mivel még mindig sok ilyen karika lehet a piacon, érdemes odafigyelni rá, hogy milyet veszünk, ha használt kendőt vásárolunk. Ennek érdemes a vásárláskor utánajárni. Szerencsére ezek a karikák jól elkülöníthetőek a biztonságos társaiktól, mert szemmel láthatóan is vékonyabbak. Igaz, ezt egy kezdő hordozó, első karikás kendő vásárlásakor nem tudja megítélni, pláne összehasolnítási alap nélkül. Ha a karikánk eredete nem biztos, akkor kérjük hordozási tanácsadó segítségét, én is szívesen segítek ebben bármikor. Érdemes friss anyukák, hordozás iránt érdeklődő barátnők figyelmét is felhívni erre, ha tudjuk, hogy első kendő vétel előtt állnak.

Jó hír, hogy a cég már jóideje másfajta karikát árul, amit én is szívesen használok, a klubos hordozóinkban is javarészt ez van. Nicerings néven lehet őket megtalálni, darabra és párban is vásárolható. (Áruk 700 ft/db). Kinézetre teljesen megyezik a Fidella karikáival, szemmel látható különbséget én nem érzékelek (friss összehasonlítás). Minőségi tanúsítvánnyal rendelkeznek, a SZE Anyagtudományi és Technológiai tanszékének Anyagvizsgáló laboratóriuma vizsgálta a karikákat, szakadásuk 700 kg felett, a biztonságos használatot veszélyeztethető alakváltozásuk 86 kg-nál következik be. Ezt elolvashatjuk a forgalmazó honlapján is. 

DSC_1028

SlingRings és régi Babywea-ring karikák – látható a különbség

Az én véleményem az, hogy mindkét karika ugyanolyan jó lehet, nekem van mindkét fajtával készült karikás kendőm. A SR-es karikák masszívabbnak tűnhetnek a vastagságuk miatt, a magyar pedig az ára miatt lehet meggyőzőbb. Néha előfordulhatnak hibás karikák, például nekem van olyan, ami szögletesedett. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a karika felületén idővel laposabb kopások láthatóak, csíkosnak tűnik. Ezeket a karikákat én karikás kendőhöz nem használnám, de befejezéshez továbbra is tökéletes. Ha ilyet tapasztalnánk, a forgalmazó visszaveszi a karikát, bár tény, hogy az átvarratás macera.

Utoljára hagytam a Fidella karikákat, amelyek lassan teret hódítottak maguknak. Hazai forgalmazójuk a Bamaho, 1100 ft/db, illetve 2000 ft/pár áron lehet beszerezni. Ennél olcsóbban csak közös rendelés útján juthatunk hozzá a Fidellától, minél nagyobb a rendelés, annál olcsóbban. 2,95 és 1,49 euro közt van darabáruk. A színek szinte teljesen megegyeznek a Nicerings-szel, ahogy a méretük is. A weboldal szerint egy amerikai intézet tesztelte a karikákat, a teszt eredményét viszont nem találtam meg. 

DSC_1034

Ránézésre olyan, mint a SlingRings, de nincs rajta jelzés, és minimális a méretkülönbség, tehát nincs akkora sem, mint a régi magyar és a többi közt. A strapabírósága hosszabb távon derül ki, ha majd karikás kendőbe kerül. Egyelőre látszatra megbízhatónak tűnik, de majd frissítem a posztot. Minőségi kifogás nálam nem merült fel, több Fidella karikát is használok, két év alatt nem deformálódtak.

DSC_1029

Kívül a Fidella, belül a SlingRings aranya (színhelyes)

Az S-es, M-es karikákat, ha nem varratáshoz használjuk fel, akkor vékonyabb kendőhöz vagy félkendő széles kendőszárú hurcihoz tudjuk használni kötésekhez, illetve karikás befejezéshez, amiről már korábban írtam.

Gyakran felmerül kérdésként, hogy ha a karikákon kopás szerű apró pontokat találunk, az gond-e. Általában a belső oldalon látszódnak, a biztonságos használatot nem befolyásolják. Ezeken a pontokon voltak felfogatva a karikák az eloxálási eljárás során. Tehát ezektől nem kell tartanunk, nem jelentenek veszélyt, vagy minőségromlást, csupán esztétikai probléma.

 

***A posztban megjelenő összes fotó saját, csak forrásmegjelöléssel használható fel máshol.***

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Kötődő Körút 2

Hordozóklubokban az országjáró vándorkendő

Kötődő Körút

Egy országjáró kendő naplója

%d blogger ezt kedveli: